Vandaag heb ik op internet jouw artikelen over Nieuwe Statenzijl gelezen en bekeken. Ik was erg verrast dat er nog zoveel materiaal voorhanden is over de geschiedenis van dit kleine plaatsje. Bijzonder interessant om hier kennis van te nemen. Na de zomervakantie in 1970, heb ik als 21-jarige 3e-jaars HTS-student een 5 tal maanden stage gelopen bij Prins Aannemings Mij uit Sliedrecht, die destijds een aantal baggerwerkzaamheden uitvoerde in noord-oost Groningen: -in de haven van Delfzijl (moderne baggermolen). -midden op de Eems tussen Emden en Delfzijl (klassieke stoombaggermolen). -vergroting/bochtafsnijding van de Westerwoldse Aa tussen Nieuwe Schans en Nieuwe Statenzijl (cutterzuiger). Op al deze werken heb ik bij uitvoerders van de firma Prins stage gelopen, maar verreweg de meeste tijd ben ik toen in Nieuwe Statenzijl in de kost geweest.


Samen met uitvoerder Piet Blokland verbleef ik daar van ma t/m vrij op een woonark die voor de sluis aan wal lag voor de duur van het baggerwerk. Mevr. Bakker uit Nieuwe Statenzijl (haar man was garnalenvisser) kookte o.a. het eten voor ons en zorgde ervoor dat wij niets te kort kwamen! Zij bakte altijd 2 stukken vlees per man (harde werkers mochten vlg haar niets te kort komen), maar aangezien de uitvoerder meestal maar één stuk lustte, had ik als “21-jarige in de groei” vaak wel 3 stukken biefstuk op mijn bord.


Mevrouw Bakker was een alleraardigste vrouw waar ik nog weleens aan heb terug gedacht. Jammer dat ik toen nog geen fototoestel bezat, om personen en de omgeving vast te leggen. Ik was verrast om in jouw artikelen foto’s van haar en haar man tegen te komen. Over de uitvoering van de kanalisatie van de Westerwoldse Aa had ik destijds een zeer dubbel gevoel. Enerzijds de techniek van de weg- en waterbouwkunde, anderzijds de ingrepen in het landschap die van de mooie bochten in de rivier een recht kanaal maakten.


We hadden weliswaar een vlet om te varen, maar ik ben heel wat keren langs beide oevers op en neer naar Oude Statenzijl en Nieuwe Schans gelopen. Ik vond het prachtig daar. Ook de Dollard, de sluizen en de Duitse grenszijde.


Ik bezit nog een paar luchtfoto’s op A4-formaat van de uitvoering van de kanalisatie in 1970, die ik destijds van de aannemer heb ontvangen. Als je interesse heb kan ik ze scannen en toezenden. Ik wens je verder veel succes toe met de artikelen over Nieuwe Statenzijl. Ik zal ze beslist blijven volgen.

 

Paul Moorees, Drunen

 

 

De foto’s zijn genomen door “Aerophoto Eelde” begin dec 1970. De uitvoering van de kanalisatie van de Westerwoldse Aa door Aann. Mij. Prins is in volle gang.

 

Foto-1 : onderaan zie je nog juist Oude Statenzijl ; bovenaan is Nieuwe Statenzijl net niet zichtbaar. Midden op de foto is cutterzuiger “Nautilus” zichtbaar, met daarachter de persbuizen naar het gronddepot.

 

Klik op de foto voor een vergroting.

 

Foto-2: Is tegengestelde richting van foto-1. Bijna bovenaan, rechts van het midden ligt Oude Statenzijl.

 

Klik op de foto voor een vergroting.

 

 

Meer lezen? Gerelateerde artikelen:

- Drieborg, het laatste dijkdorp van Groningen
- 't Broesde vrouger ook op Köstverlor'n en Bounderstroate
- Kostverloren

- Nieuwe Statenzijl, hoe het vroeger was

- Nieuwe Statenzijl - de garnalenvisserij, Stiene en Willem Bakker
-
Nieuwe Statenzijl - nu

- Nieuwe Statenzijl - bakkerwerk en kanalisatie. Deze pagina.
- Beerta
- Finsterwolde
- Nieuweschans

 

Bronnen:

- Paul Moorees, Drunen.

 

 

Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl. Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen......... geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres (zie rode balk boven). Wij hebben ons uiterste best gedaan om de auteurs van teksten/citaten en copyrightbepalingen van afbeeldingen te achterhalen. Mocht je rechthebbende zijn en hierover vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op via e-mail. Lees ook de 'Disclaimer' en 'Privacy' voor méér informatie en laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek, dan weet ik waarvoor ik het doe.

Hoogeveen, 19 februari 2015.
Revisie: 6 maart 2024
Samenstelling: © Harm Hillinga.
Klik hier om naar het menu ARTIKELS te gaan.
Klik hier om terug te gaan naar de HOMEPAGE.
Top